ciacho.jpg
ciacho.jpg Rozmiar 118 KB |
........................................
2 cienkie blaty biszkoptowe z kakao
1 cienki blat biszkoptowy jasny
krem budyniowy:1/2l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kartoflanki
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
kostka margaryny
................................................
Z mleka obu mąk i cukru waniliowego ugotować budyń, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puch i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu.
...................................................
masa jabłkowa:2 kg winnych jabłek
2 łyżki masła
galaretka agrestowa
galaretka wiśniowa
2-3 łyżki cukru
.........................................................
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, masło rozgrzać dodać jabłka i cukier, rozprażyć. Podzielić na dwie części do jednej dodać galaretkę agrestową do drugiej wiśniową dobrze wymieszać, ostudzić.
.......................................................
Ciemny blat posmarować częścią kremu budyniowego wyłożyć jedną porcje jabłek wyrównać, posmarować kremem, kolejny blat biszkopta jasnego, warstwa kremu, jabłka, warstwa kremu i ostatni blat biszkopta, wierzch oblać polewą czekoladową dowolnie udekorować