CYGAŃSKA DROGA.jpg

CYGAŃSKA DROGA.jpg
Rozmiar 79 KB
CYGAŃSKA DROGA
.......................................
15 dag margaryny
szklanka cukru pudru
6-7 jaj
30 dag maku (dwukrotnie zmielonego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
10 dag bakalii(rodzynki,orzechy)
10 dag miodu
łyżeczka sody
..........................................
Mak sparzyć, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka następnie miód, mak, mąkę i pozostałe składniki, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Upiec dwa cienkie blaty w 180 °C. ok. 25-30 min.
...............................................
Upiec jasny biszkopt z 3 jajek(3 jaja,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)Po wystudzeniu pokroić na 3-5 cm. paski.(niestety wykorzystamy tylko połowę blatu, można też użyć podłużnych biszkoptów)
......................................
KREM BUDYNIOWY

20 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 żółtka
cukier waniliowy
..........................................
Oba rodzaje mąki ,żółtka, cukier waniliowy rozmieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować na gotujące wlać rozrobione mąki, ugotować budyń, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i po łyżce dodawać zimnego budyniu. Całość utrzeć na puszysty krem.
....................................
2 galaretki owocowe w dwóch kolorach, rozpuścić, wystudzić.
......................................
Makowy blat posmarować połową kremu. Na kremie ułożyć skośnie paski biszkopta, zostawiając przerwy takiej samej szerokości jakiej są paski. W wolne miejsca między paskami, wlać dobrze już stężałą galaretkę, na przemian kolorami. Odłożyć 3 łyżki kremu, resztę rozsmarować na placku, przykryć blatem makowym. Wierzch posmarować odłożonym kremem, oblać polewą czekoladową.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mendoza76.opx.pl
  •