PLACEK PO CYGAŃSKU(1).jpg
PLACEK PO CYGAŃSKU(1).jpg Rozmiar 20 KB |
Składniki
•1kg ziemniaków
•1 jajko
•3 łyżki mąki
•2 cebule
•sól pieprz
•1 papryka czerwona
•20 dag pieczarek
•40 dag cienkiej kiełbasy
•1 sos CYGAŃSKI KNORR
Etapy przygotowania
1.Zetrzeć ziemniaki i cebule jak na placki ziemniaczane, dodać, mąkę, jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane o średnicy 20 cm.
2.Pieczarki pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć na 1,5 łyżki margaryny, dodać cebulkę poszatkowaną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki i razem dobrze podsmażyć. Zdjąć wszystko na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć na rumiano kiełbasę pokrojoną w okrągłe plasterki. Gdy kiełbaska dobrze się przyrumieni dodać składniki wcześniej wyłożone na talerz. Razem wymieszać, wlać w to 1 szkl wody, wsypać do wszystkiego 1 sos cygański Knorr i szybko wymieszać, krótko razem smażyć. W razie potrzeby doprawić pieprzem.
3.Na talerzu kładziemy 1 placek ziemniaczany i smarujemy go sosem, potem drugi i tez smarujemy go sosem, potem trzeci i na wierzch sos, ozdabiamy całość natką pietruszki. Smacznego:)