Rolada biszkoptowa.jpg
Rolada biszkoptowa.jpg Rozmiar 71 KB |
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżeczka kakao
masa budyniowa
zastygnięta galaretka owocowa
żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Odłożyć 5-6 łyżek ciasta resztę wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem, przy jednym boku zostawić pasek wolnej przestrzeni w to miejsce wylać pozostawione ciasto wymieszane z kakao piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką zaczynając od ciemnego brzegu. Po wystygnięciu roladę rozwinąć posmarować masą budyniową wzdłuż boku ułożyć paseczki galaretki ponownie zwinąć.
SMACZNEGO