Roślina słodsza niż cukier.mp4
Roślina słodsza niż cukier.mp4 Rozmiar 19,8 MB |
Liście są ok 30 razy słodsze od sacharozy a sama łyżeczka proszku z liści równa się filiżance cukru. Nie fermentuje a w wysokich temperaturach , słodkość Stewii pozostaje bez zmian nie żółknie , więc idealna do gotowania i pieczenia. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków.Nie powoduje próchnicy zębów, a wręcz przeciwnie - działa bakteriobójczo i grzybobójczo.
Miesięczny okres picia herbaty z liści przez 18 osób w wieku 18-40 spowodował (9,5%) obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowegoStewia nie fermentuje, nie żółknie pod wpływem ogrzewania. Ma właściwości przeciwbakteryjneWszystko jest słodzikiem, wywar z liści, kwiatów i młodych sproszkowanych gałązek