Shrek.jpg
Shrek.jpg Rozmiar 61 KB |
na biszkopt:: 4 jajka, 3/4szkl.cukru, 1i1/2 szk.mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 2 łyżki zimnej wody.
oraz: 1l zielonego Pysia lub Kubusia, 3 budynie śmietankowe, 2 paczki dowolnych delicji, 300 ml śmietany tortowej ( 30 lub 36%), 1 galaretka agrestowa, bita śmietana ( spray) do ozdoby.
Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować, dolać olej i wodę. Upiec biszkopt w prostokątnej blaszce. Temp.170 st- elektryczny piekarnik przez ok.25 min.
W 1 szklance soku rozpuścić 3 budynie, resztę soku zagotować, wlać przygotowany proszek budyniowy, ugotować budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na przestudzony biszkopt. Na przestygniętej zielonej masie ułożyć delicje. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę, wyłożyć na delicje. Całość odstawić do lodówki. Przed podaniem na stół można ciasto ozdobić kleksami z bitej śmietany.