Torcik bajaderka mocno.jpg
Torcik bajaderka mocno.jpg Rozmiar 88 KB |
~ Upieczony wcześniej biszkopt - najlepiej poprzedniego dnia.
MASA:
~~~~
... proporcje składników niemal dowolne - wszystko zależy od tego, jaką konsystencję i smak masy chcemy uzyskać :)
* kupne biszkopciki oraz kawałki ciast (babka, murzynek, biszkopt, keks)
* kostka masła
* 1/2 szkl. cukru pudru
* słoiczek dżemu lub konfitur (wiśnia, śliwka, czarna porzeczka, morela, brzoskwinia)
* dowolny alkohol - wódka, rum, koniak, brandy
* aromat - rumowy, arakowy lub migdałowy
* rodzynki, suszona żurawina lub wiśnie
* zmielone orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca)
* zmielone migdały
~ Rodzynki i żurawiny lub wiśnie zalać alkoholem (najlepiej w zakręcanym słoiczku) i odstawić, aż spęcznieją (12-24 godz.w lodówce) - następnie odcedzić i zmielić (zmiksować) razem z ciastem (biszkoptami) namoczonymi w pozostałym po bakaliach alkoholu. Dodać zmielone orzechy i migdały, olejek, cukier, stopione masło, dżem kakao.
Razem zmiksować do połączenia składników.
~ Jeśli masa jest zbyt zwarta i sucha, można kapnąć nieco gorącej wody i wymieszać. Można również podlać dodatkowym alkoholem... ;)
~ Masę pozostawić na jakieś 30 minut w lodówce, by zdążyła spęcznieć, a masło zacznie w tym czasie krzepnąć.
Jeśli masa jest zbyt sucha, trzeba dolać wody lub alkoholu - jeśli zbyt mokra, dodać pokruszonych biszkopcików (można je utrzeć na tarce na mączkę) i znów wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut do spęcznienia.
~ Biszkopt przekroić na dwie warstwy, skropić alkoholem lub ponczem, posmarować dowolnym dżemem lub powidłami śliwkowymi, wyłożyć 2/3 masy bajaderkowej i dokładnie rozprowadzić po biszkopcie równą warstwą. Drugą część biszkoptu również nasączyć i posmarować dżemem od wewnętrznej strony - nakryć masę i lekko docisnąć, uważając, by nie podziurawić ciasta. Można obciążyć na godzinkę deseczką, na której ustawiamy coś ciężkiego, np. torebkę cukru.
~ Następnie wierzch ciasta posmarować dżemem i rozłożyć resztę masy bajaderkowej.
~ Całość polać dekoracyjnie stopioną gorzką czekoladą i posypać zmielonymi lub posiekanymi orzechami i migdałami.
Jeśli ktoś bardzo lubi kandyzowaną skórkę z cytrusów, również może dołożyć do masy.