TORCIK KAWOWO-BEZOWO-KOKOSOWY.jpg
TORCIK KAWOWO-BEZOWO-KOKOSOWY.jpg Rozmiar 66 KB |
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
BISZKOPT: 4jaja, 4 łyżki cukru,4 łyżki mąki, 1 łyżka kakao
KREM:1 budyń śmietankowy,2 żółtka,4 łyżki cukru, masło ,2-3 łyżki naparu z kawy zaparzonej, 1 łyżeczka alkoholu lub rumu
BITA ŚMIETANA: 300-400 g śmietanki kremówki , 1 łyżka cukru pudru,1 łyżka cukru waniliowego
DO NASĄCZENIA SPODU :1/2 szk. kawy posłodzonej 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżka alkoholu
DEKORACJA: wiórki czekoladowe+ 20 bezów kokosowych
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Białka na biszkopt ubić na sztywno, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z kakao. Upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 21 x 28 .
Proszek budyniowy + 2 żółtka wymieszać mikserem w ½ szk. mleka i wlać na gotujące się 2 szk. mleka . Posłodzić ,wymieszać . Do ostudzonego budyniu dodawać stopniowo utarte masło , napar z kawy i alkohol.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, można usztywnić 1 łyżeczką żelatyny (rozrobionej w odrobinie przegotowanej wody).
Biszkopt nasączyć rozłożyć na niego krem budyniowo- kawowy, bitą śmietanę, po wierzchu posypać wiórkami czekoladowymi i na koniec rozłożyć na każdą kwadratową porcje 1 bezę (wyszło mi 20 szt. ). Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki .