Torcik truflowy.jpg
Torcik truflowy.jpg Rozmiar 131 KB |
ciasto:
~~~~
* 8 jajek
* 1 szkl. mÄ…ki pszennej
* 1 szkl. mÄ…ki ziemniaczanej
* torebka budyniu waniliowego (śmietankowego)
* 1 szkl. cukru
* cukier waniliowy
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 kostki stopionego masła
Z białek ubić pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do piany ostrożnie wmieszać żółtka drewnianą łyżką. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, po czym wsypywać stopniowo do masy i ostrożnie mieszać od samego dna, by mąka dokładnie połączyła się z masą jajeczną. Na końcu wlać stopione i przestudzone masło, i delikatnie wymieszać. Upiec w temper. ok. 180 stopni C do czasu, aż zacznie delikatnie odstawać od brzegów blaszki - sprawdzić patyczkiem. Trwa to ok. 20-40 minut w zależności od piekarnika.
masa:
~~~~
* 50 dag trufli (cukierków czekoladowych)
* szklanka mleka (słodkiej śmietanki)
* szklanka cukru
* 50g mocnego alkoholu (koniak, brandy,rum, spirytus)
* 2 kostki masła lub dobrej margaryny
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewÄ™
Trufle posiekać lub zmielić maszynką do mięsa (malakserem) i wraz z mlekiem i cukrem stopić w rondelku, aż zacznie gęstnieć. Odstawić i ostudzić.
Margarynę lub masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo zimną masę truflową oraz na końcu wlać alkohol. Można do masy dodać 1-2 łyżki dobrego ciemnego kakao.
Biszkopt (najlepiej upieczony poprzedniego dnia) rozkroić na dwie warstwy. Lekko nasączyć ponczem z dodatkiem alkoholu. Na dolnej warstwie rozsmarować 3/4 masy, nakryć drugim biszkoptem (rozkrojoną warstwą środkową do góry), nasączyć ponczem alkoholowym i wyłożyć resztę masy truflowej. Dokładnie rozsmarować.
Polać stopioną gorzką czekoladą
.