wz.jpg
wz.jpg Rozmiar 75 KB |
...................................
12 łyżek mąki
13 dag margaryny
5 łyżek cukru
20 dag dżemu
2 jajka
12 łyżek mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
.............................................
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Ciasto dobrze utrzeć. Przełożyć do blaszki ,piec 20-30 min. w 180-200°C. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
.........................................
1/2 l. mleka
6 łyżek grysiku
15 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
.................................................
Grysik rozgotować na mleku na gęstą masę, wystudzić.Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po łyżce grysiku, utrzeć na puch.
Blaty przełożyć kremem, wierzch oblać polewą czekoladową
Do przełożenia blatów można użyć kremu np. budyniowego